Een testament, drie dagen voor zijn dood

Bron: Service Files of the Second World War - War dead, 1939-1947, Library and Archives Canada Ottawa
Bron: Service Files of the Second World War – War dead, 1939-1947, Library and Archives Canada Ottawa

Op 2 april 1945 moet Fernand Baril uit Montreal (Canada) een slecht voorgevoel hebben gehad.  Hij maakte in zijn Soldier’s Service and Pay Book zijn testament op.  Mocht hij komen te overlijden, schreef hij met zijn Parker vulpen, dan liet hij al zijn bezittingen na aan zijn vader Emilius Baril. Mocht die niet meer leven, dan aan zijn zus Emiliette of zijn zus Aurore. Drie dagen later was Fernand dood.

Fernand was geboren op 12 januari 1925.  Toen hij in november 1943 het Canadese leger inging was zijn moeder al overleden. 

Fernand Baril maakte uiteindelijk deel uit van het Regiment de Maisonneuve, een Canadees regiment dat hard meevocht bij de bevrijding van West-Europa. Hij was  in januari 1945 naar Engeland verscheept en pas in maart 1945 bij het Regiment de Maisonneuve gekomen, nadat hij vanuit Engeland naar het Europese vasteland was gebracht.

Op 2 april 1945 was hij gelegerd in de bossen tussen Zutphen en Lochem.  Daar schreef hij zijn testament. Hij voorvoelde wellicht dat zijn regiment in de komende dagen ingezet zou worden bij de oversteek over het Twentekanaal en de bevrijding van het gebied ten noorden daarvan in Oost-Nederland.

In de nacht van 4 op 5 april lag hij met andere jongens van de D-Company in een afgelegen huis ergens tussen Almen en Laren.  In dat huis had lieutenant zich gevestigd. Baril stond op wacht, toen hij tussen de bomen door een Duitse tank zag verschijnen.

Hij rende het huis in naar de kelder, waar hij dekking wilde zoeken. Maar terwijl hij de kelder in sprong ging zijn stengun af en schoot hij zichzelf door de buik.

Padre Gérard Marchand beschrijft hete in zijn boek Le Régiment de Maisonneuve vers la victoire. De padre kon Baril in diens doodsnood bijstaan. “Hij was pas drie maanden bij ons”, schrijft Marchand. “Hij gaf mij een doosje met daarin zijn horloge en de identificatieband die een vriend hem had gegeven, zodat ik persoonlijk alles aan zijn familie kon geven. Ik bezocht zijn familie in februari 1946.”

Samen met zijn maten werd Baril  begraven bij Almen, aan de Scheggertdijk. Padre Marchand verzorgde de plechtigheid.

Naast hem lagen Pilon, Ross, Letourneau, Bertrand, Dufort en Gionet.  Jean Paul Belanger, van hetzelfde regiment en op dezelfde dag omgekomen, kreeg een tijdelijk graf aan de andere kant van het Twentekanaal.

Zijn Parker vulpen, een metalen sigarettendoos en twee crucifixen liet hij na aan zijn vader en zijn twee zussen.

Baril is met zijn maten herbegraven op de Canadese begraafplaats in Holten. Hij ligt in plot II, rij E, grafnummer 12.

Bronnen

  • Gérard Marchand; Le Régiment de Maisonneuve vers la victoire 1944-1945; Montreal 1980
  • Library and Archives Canada, Second World War Service Files – War Dead, 1939 to 1947; RG 24, Volume 25384

©2016 en 2024 Jan Braakman

Auteur: Jan Braakman

Jan Braakman is journalist en schrijver. Hij publiceert regelmatig korte biografische schetsen van geallieerde soldaten die in Nederland gesneuveld of begraven zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.