Joe Brydon kon niet lang van de bevrijding genieten

Voor Joe (Joseph William) Brydon bestond de Tweede Wereldoorlog vooral uit krijgsgevangenschap. Hij werd in 1941  in Griekenland gevangen genomen.

Brydon maakte deel uit van een groep geallieerde en Russische krijgsgevangenen die na de bevrijding overleden als gevolg van het drinken van methanol.

James William Brydon. Op de achterkant van de foto staat: “To Kath,
With best love and wishes – Your loving brother Joe Brydon.” Bron: Australian War Memorial

In oktober 1939 meldde de toen 31-jarige Brydon zich aan bij het Australische leger. Brydon kwam uit New South Wales, waar hij geboren werd in de plaats Tenterfield, zo’n 700 kilometer ten noorden van Sydney. Hij was ongetrouwd. Uit de beperkte beschikbare gegevens wordt duidelijk dat hij nog een zus had (Kath) en dat hij als vrijgezel bij zijn vader inwoonde in North Bondi (New South Wales), aan de kust, 10 kilometer ten westen van Sydney. Joe Brydon gaf op dat hij drukker was.

Op 20 oktober 1939 legde hij de eed af.

De oath of Enlistment. Bron: National Archives of Australia

Joe volgde zijn opleiding in het Australische Liverpool. En op 9 januari ging hij in de haven van Pyrmont (bij Sydney) aan boord van een troepenschip om verscheept te worden naar het Midden-Oosten. Ruim een maand later, op 13 februari 1940, kwamen ze aan bij El Kantara (Tunesië). Hij maakte deel uit van de geallieerde troepen die het opnamen tegen de Duitse maarschalk Rommel. Brydon werd verscheept naar Griekenland – daarna raakte hij vermist. Op 12 juli 1941 werd hij officieel vermist verklaard. Een half jaar later, op 19 januari 1942 kwam er via het Rode Kruis bericht dat hij krijgsgevangen was gemaakt en dat hij werd vastgehouden in Stalag VIIIB. Brydon bleef in krijgsgevangenschap tot het eind van de oorlog.

Toen de geallieerde troepen naderden, werden de krijgsgevangenkampen ontruimd en moesten de krijgsgevangenen lopend naar een andere plek. Ze kregen te horen dat ze naar Zwitserland gingen. De uitgehongerde gevangenen, konden de zware tochten soms niet aan en vielen dood neer. Hun stoffelijke overschotten bleven achteloos langs de weg liggen. Brydon overleefde de tocht en beleefde in Ettringen (Beieren) de bevrijding. Hij mocht er echter niet lang van genieten.

Brydon maakte deel uit van een groep geallieerde en Russische krijgsgevangenen die overleden als gevolg van het drinken van methanol.

Brydon is begraven op de Canadese begraafplaats in Holten in plot IV, rij D, graf 16.

© 2017 Jan Braakman

Auteur: Jan Braakman

Jan Braakman is journalist en schrijver. Hij publiceert regelmatig korte biografische schetsen van geallieerde soldaten die in Nederland gesneuveld of begraven zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.